niedziela, 22 grudnia 2013

ciasteczka makowe i cynamonowe

Postanowiłam, że upiekę ciasteczka, ale nie poprzestałam na jednych, bo skoro zabrałam się do wypieków to uznałam że należy upiec całą górę ciastek :) Zwykłe kruche zwyklaczki z cynamonem i makiem idealne do herbatki i na święta. Miały być gwiazdkami ale niestety moje foremki które były dostępne w domu nie za bardzo się nadawały i byłam zmuszona zrobić jakiś zupełnie inny kształt. No i tak powstały prostokąty i okręgi :)



Ciastka cynamonowe:                                                               Ciastka makowe:
                                                                                         
Składniki:                                                                                   Składniki:
250 g mąki pszennej                                                                     120 g mąki pszennej
1/2 łyżeczka proszku do pieczenia                                                 2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej                                                     100 g masła zimnego
1 łyżeczka cynamonu                                                                    50 g drobnego cukru
100 g miękkiego masła                                                                 1 łyżka ekstraktu z wanilii
100 g cukru brązowego (jasnego)                                                 2 łyżki maku suchego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka soku z pomarańczy
1 duże jajo

Na posypkę:
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:                                                              Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem                                        Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać.
do pieczenia, sodą, cynamonem                                                    Dodać masło, cukier, ekstrakt, mak.
i brązowym cukrem. Dodać miękkie                                             Następnie wszystko zagnieść i schłodzić
masło w kawałeczkach i jajo pozostawiając                                  w lodówce przez pół godziny. Piec w 170
trochę białka do posmarowania ciasteczek.                                   stopniach przez 8-10 minut do złotego
Dodać sok z cytryny i pomarańczy, następnie                                koloru. Następnie po tym czasie
wyrobić ciasto, uformować kulę. Schłodzić                                    rozwałkować ciasto i można wycinać
w lodówce ciasto co najmniej godzinę.                                          dowolne kształty.
Po tym czasie rozwałkować ciasto dość
cienko, delikatnie podsypując mąką, wycinać
dowolne kształty. Układać na blaszce
posmarować lekko roztrzepanym białkiem
i posypywać cukrem wymieszanym
z cynamonem. Piec w temp. 190 stopni
przez około 10 minut.





Można również w obu przypadkach umieścić składniki do melaksera, założyć końcówkę ugniatającą i cieszyć się gotowym ciastem które należy już włożyć tylko do lodówki.

Dokładnie nie podam jaka ilość wychodzi z podanych proporcji gdyz zależy to w dużym stopniu jaki kształt nadamy naszym ciasteczkom :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz