czwartek, 2 stycznia 2014

karnawalowe szalenstwo: krewetki, pomidorki, mozzarella, bazylia czyli tarta na slono

Najwyższy czas żeby karnawał nas porwał i żebyśmy zaczęli szaleć nie tylko na parkiecie ale i w kuchni.
Więc co by się nie rozpisywać :) zapraszam na tartę! :)

 
Tarta z krewetkami, pomidorami i mozzarellą

Składniki:

ciasto kruche:

250 g mąki (pszennej tortowej typ450)
150 g masła, schłodzonego
1 łyżeczka soli
1 jajo

Nadzienie:

1 łyżka oliwy z oliwek
1 małą cebule pokrojoną w drobną kosteczkę
250 g serka mascarpone
150 g kwaśniej śmietany 18% lub 22%, może też być śmietanka kremówka 30% lub 36%
1 jajo 
1 żółtko jaja
garść liści bazylii, grubo posiekanej 
200 g krewetek
150 g pomidorków koktajlowych
1 opakowanie mozzarelli



Sposób przygotowania:

Forma na tartę o średnicy 24 cm. posmarowana masłem.

ciasto kruche
Mąkę przesiać, masło rozdrobnić na mniejsze kawałki dodać sól i jajo. Składniki szybko połączyć - zagnieść. Ciasto wyrabiać do momentu kiedy będzie gładkie ale pamiętajmy że ciasta kruchego nie należy za długo wyrabiać-łączyć-składać składniki, wówczas będzie idealnie kruche i sypkie. Po wyrobieniu zagnieść w kulkę i schłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę.

Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na okrąg trochę większy niż foremka tarty. (Pamiętajmy o podsypaniu blatu bądź stolnicy mąką by ciasto się nie przykleiło i było łatwiej je przenieść.) Rozwałkowane ciasto zwijamy na wałek i przenosimy do foremki, jeśli mamy jakieś braki możemy je wylepić ciastem. Spód należy podziurkować widelcem i wstawić formę do lodówki do czasu kiedy piekarnik się nagrzeje. Piekarnik nagrzać do 190 stopni.

Formę przykryć papierem do pieczeni albo folia aluminiową tak by zakrywała ciasto również po bokach. Na wierzch wsypać fasolę bądź ryż rozprowadzając równomiernie po całej formie. Obciążenie spowoduje, że spód tarty nie będzie się unosił podczas pieczenia. Tartę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut z obciążeniem, oraz następne 15 minut już bez obciążenia. Wyjąć z piekarnika i przestudzić.



Nadzienie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Na patelni rozgrzejmy oliwę i lekko podsmażamy cebulkę tak aby się zeszkliła wył. gaz i dodajemy serek mascarpone razem ze śmietaną, jajo i jeszcze jedno żółtko mieszamy wszystko rózgą. Wylewamy masę na ostudzony spód tarty i następnie posypujemy bazylią układamy krewetki i pomidorki przekrojone na pół przecięciem do góry, na końcu dodajemy mozzarellę możemy ją rozerwać w rekach na mniejsze kawałki, całość możemy jeszcze doprawić świeżo mielonym pieprzem. Piec 30-35 minut do momentu kiedy masa serowa delikatnie się zetnie. Lekko przestudzić i dopiero wówczas pokroić.




Wskazówki:
Ciasto kruche możemy zagnieść w mikserze planetarnym.
Upieczone ciasto na tarte należy ostudzić aby nie nasiąkało nadzieniem.




Smacznego !
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz