"Ciasto jest dosyć nowym wynalazkiem, podobno zostało wymyślone w Anglii w 1972 roku w restauracji The Hungry Monk, dziś już niestety nieistniejącej. Banoffee to połączenie słów Banan i toffee, stąd jego nazwa. Jest to naprawdę słodki deser. Dla wyjątkowych fanów tego typu połączeń, nie każdemu może przypaść do gustu."
Składniki:
kruchy spód:
200 g mąki, typ450
2-3 łyżki cukru pudru
100 g zimnego masła
1 jajo
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
mała puszka masy krówkowej, kajmaku bądź mleka skondensowanego słodzonego (nalezy gotować ja zamkniętą w garnku z woda przez ok. 2 godziny
2 banany dojrzałe średniej wielkości
1 opakowanie serka mascarpone
250 ml śmietany 30% lub 36% (UHT)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżka cukru pudru po posłodzenia masy z mascarpone
przepis jest na formę 18-20 cm.
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać razem z cukrem pudrem dodać masło pokrojone na mniejsze kawałki, jajo i ekstrakt z wanilii. Wszystko razem szybko zagnieść i gotowa kulkę ciasta schłodzić przez co najmniej pół godziny. Po schłodzeniu ciasta rozwałkujemy je na wielkość trochę większą niż nasz forma do tarty. Blaszkę do tarty posmarować masłem i przenieść do niej ciasto na wałku dziurkujemy widelcem i wstawiamy do lodówki do momentu nagrzania się piekarnika do 190 stopni.
Formę przykryć papierem do pieczeni albo folia aluminiową tak by zakrywała ciasto również po bokach. Na wierzch wsypać fasolę bądź ryż rozprowadzając równomiernie po całej formie. Obciążenie spowoduje, że spód tarty nie będzie się unosił podczas pieczenia. Tartę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut z obciążeniem, oraz następne 15 minut już bez obciążenia. Wyjąć z piekarnika i przestudzić.
Kiedy będzie gładka, ułożyć ją na bananach
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz