poniedziałek, 10 lutego 2014

francuskie poduszeczki z jajem i boczkiem czyli pyszne sniadanko


 poduszeczki z jajem i bekonem
Składniki (na 4 porcje):
1 opakowanie ciasta francuskiego
4 jaja
4 plasterki boczku wędzonego
1 sztuka szczypiorku
1 cebula średniej wielkości
żółty ser - ja użyłam mozzarelli tartej
sól, pieprz

sos: (opcjonalnie)
5 łyżek przecieru pomidorowego
1- 2 łyżeczki suszonego oregano
1/4 łyżeczki chili suszonego
1 łyżeczka oliwy
sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, w tym czasie kiedy piekarnik będzie się nagrzewał podsmażamy delikatnie boczek z obu stron a następnie na tym tłuszczu, który wytopi się z boczku podsmażamy cebulkę można dodać ewentualnie 1-2 łyżki masła. Szczypiorek myjemy i kroimy.
Dzielimy ciasto francuskie na kawałki  (mi wyszły jakieś 4 kwadrato- prostokąty :) i jeszcze troszkę ciasta zostało). Dziurkujemy ciasto widelcem aby nie unosiło się podczas pieczenia - niestety w praktyce mi dziurkowanie nie pomogło i z ciasta zrobiły się poduszki podczas pieczenia po wyjęciu z piekarnika na szczęście wraca wszystko do normy.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i na nim układamy kawałki ciasta.
Brzegi ciasta zawijamy i następnie możemy małą łyżeczką rozprowadzić sos pomidorowy. (Sos nie jest konieczny ale nadaje ciastu smak) Po sprawdzeniu świeżości jaj wlewamy jedno jajo na każdy kawałek ciasta, potem układamy po plasterku boczku i trochę cebulki. Wszystko pieczemy około 12 minut, w 8 minucie pieczenia trzeba posolić i popieprzyć jaja oraz dodać na wierzch ser i szczypiorek.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz