sobota, 7 grudnia 2013

Muffinki czekoladowo - korzenne z powidlami sliwkowymi i cynamonem.

Dawno już nie było nic słodkiego.. :), a pogoda nas nie rozpieszcza więc musimy sami coś z tym zrobić. Muffinki mocno czekoladowe, idealne na zimę i zbliżające się święta jak i dla łasuchów lubiących czekoladę i cynamon Mmm :)



Składniki:
(wyszło mi 15 muffinek)
Prawie jedna pełna szklanka mąki
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka przyprawy korzennej do piernika
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
120 g masła
55 g gorzkiej czekolady, posiekanej
1/2 szklanki kakao
2 duże jajka
3/4 szklanki jasnego brązowego cukru
1 łyżeczka aromatu waniliowego
1/2 szklanki śmietany 18%
3/4 szklanki powideł śliwkowych



Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. Mąkę przesiać dodać cynamon, przyprawę do piernika, sodę, proszek do pieczenia wszystko delikatnie wymieszać.

W garnuszku roztopić masło dodać gorzką czekoladę aby się rozpuściła następnie dodać kakao wymieszać wszystko rózgą.

Jajka ubić z cukrem dodać aromat waniliowy, masę czekoladową powoli po jednej łyżce cały czas miksując.Dodawać śmietanę na przemian z suchymi składnikami delikatnie mieszając do połączenia się składników.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, połowę ciasta wyłożyć do papilotek na sam środek dodać łyżeczkę powideł i następnie przykryć druga polową ciasta.






Piec w temp. 170 stopni 20-22 minuty.

Kiedy muffinki przestygną możemy polać je jeszcze czekoladową polewą i ozdobić np. cukrowymi śnieżynkami :)

Polewa:
100 g mlecznej czekolady, może być tez i gorzka
1 łyżka masła

czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z masełkiem, polewamy muffinki po wierzchu i ozdabiamy zanim polewa wystygnie.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz