Przepis pochodzi z programu pyszne 25 Anny Starmach :)
Szybkie i dość proste danie maksymalna ilość czasu jaką poświęcimy to jakieś 25 minut. Możemy do polędwiczek podać makaron papardelle lub tagiatelle skropiony delikatnie oliwą. (bądź co już wam przyjdzie do głowy) Kolory jakie znajdą się u was na talerzu na pewno poprawią wam humor :) w szczególności teraz kiedy jest tak szaro i zimno brrr.
Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa
7 plastrów wędzonej lub suszonej szynki
13 - 20 pomidorków koktajlowych
3 ząbki czosnku
garść świeżego rozmarynu
oliwa z oliwek
garść czarnych oliwek bez pestek
sól
pieprz
Przygotowanie:
Pomidorki przekrój na połówki, umieść w naczyniu żaroodpornym, posyp posiekanym czosnkiem i rozmarynem, polej oliwą z oliwek, dodaj pokrojone na pół oliwki. Polędwiczkę pokrój na około 3 cm kawałki, delikatnie roztłucz je dłonią . Mięso przysmaż na patelni z odrobiną oliwy z dwóch stron. Polędwiczkę owiń plasterkiem szynki, każdy kawałek zepnij wykałaczką, a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego z pomidorkami. Całość wstaw do piekarnika na około 10-12 minut na 200 stopni.
czy to jest przepis wg pani anny starmach? bo prawie identyczny ogladalam w tv i zastanawiam sie, czy to jej przepis jest, dziekuje za odpowiedz
OdpowiedzUsuńSzczerze mówiąc nie wiem gdyż znalazłam przepis na którejś stronie z przepisami ;) nawet już nie pamiętam jaka to była. Osobiscie nie oglądam p.Ani Starmach... ale z ciekawosci poszukam i sprawdze ;)
Usuńa jeszcze jedno mam pytanie, czy te poledwiczki przed smazeniem pieprzysz i solisz, czy nie?
OdpowiedzUsuńz gory dziekuje
pieprzę i solę z obu stron przed smażeniem :)
Usuńdziekuje ci bardzo, zrobilam, wyszlo wspaniale, dzieki raz jeszcze;-)
Usuń43 year-old Project Manager Luce Newhouse, hailing from Manitou enjoys watching movies like Sukiyaki Western Django and Rock climbing. Took a trip to Quseir Amra and drives a McLaren F1. Link strony
OdpowiedzUsuń