niedziela, 28 kwietnia 2013

malinowe Millefeuille

Cześć :) postanowiłam upiec coś słodkiego i francuskiego mam nadzieję, że przepis wam się spodoba bo jest dość łatwy i pyszny. Zachęcam do wypróbowania i życzę miłego pieczenia :)



Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego 
3 łyżki cukru pudru
+ cukier puder do posypania na wierzch 
2 laski wanilii (nasiona z laski)
kiedy nie mamy laski wanilii możemy użyć
cukier puder z nasionami prawdziwej wanilii
(jest dostępny w większych sklepach)
600 ml. śmietany 30% do ubijania
starta skórka z 1 pomarańczy
około 200 g świeżych malin 




Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni lub na tyle ile zaleca producent ciasta francuskiego. Kiedy piekarnik się nagrzeje ciasto rozkładamy w blaszce z piekarnika na pergaminie i posypujemy delikatnie cukrem pudrem , żeby ciasto ładnie się ze złociło. Ciasto wyjmujemy z piekarnika kiedy złapie kolorek (po ok. 12 minutach).
Wyjmujemy i studzimy na kratce.

W międzyczasie zaczynamy ubijać śmietanę, kiedy zacznie gęstnieć dodajemy nasiona wanilii, cukier puder, pod koniec  ubijania śmietany dodajemy skórkę pomarańczową. Przekładamy do worka cukierniczego i zostawiamy w lodówce.

Kiedy ciasto ostygnie dzielimy je delikatnie na 3 równe części (ważne żeby nóż był ostry, można także użyć noża do chleba)

Millefeuille składamy tuż przed podaniem. Bierzemy pierwszą część ciasta i nakładamy krem na brzegi i przez środek. W powstałe tunele które zrobił krem układamy maliny, z drugą częścią robimy tak samo, z tą małą różnicą że nakładamy krem jeszcze między ułożone już maliny tak aby przyczepić ostatnią warstwę ciasta. Na końcu posypujemy cukrem pudrem i podajemy :)




Wskazówki:

aby śmietana nam się dobrze ubiła, należy schłodzić śmietanę, miskę i widełki od miksera w lodówce lub na krótki czas w zamrażarce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz