Cześć :) postanowiłam upiec coś słodkiego i francuskiego mam nadzieję, że przepis wam się spodoba bo jest dość łatwy i pyszny. Zachęcam do wypróbowania i życzę miłego pieczenia :)
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
3 łyżki cukru pudru
+ cukier puder do posypania na wierzch
2 laski wanilii (nasiona z laski)
kiedy nie mamy laski wanilii możemy użyć
cukier puder z nasionami prawdziwej wanilii
(jest dostępny w większych sklepach)
600 ml. śmietany 30% do ubijania
starta skórka z 1 pomarańczy
około 200 g świeżych malin
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni lub na tyle ile zaleca producent ciasta francuskiego. Kiedy piekarnik się nagrzeje ciasto rozkładamy w blaszce z piekarnika na pergaminie i posypujemy delikatnie cukrem pudrem , żeby ciasto ładnie się ze złociło. Ciasto wyjmujemy z piekarnika kiedy złapie kolorek (po ok. 12 minutach).
Wyjmujemy i studzimy na kratce.
W międzyczasie zaczynamy ubijać śmietanę, kiedy zacznie gęstnieć dodajemy nasiona wanilii, cukier puder, pod koniec ubijania śmietany dodajemy skórkę pomarańczową. Przekładamy do worka cukierniczego i zostawiamy w lodówce.
Kiedy ciasto ostygnie dzielimy je delikatnie na 3 równe części (ważne żeby nóż był ostry, można także użyć noża do chleba)
Millefeuille składamy tuż przed podaniem. Bierzemy pierwszą część ciasta i nakładamy krem na brzegi i przez środek. W powstałe tunele które zrobił krem układamy maliny, z drugą częścią robimy tak samo, z tą małą różnicą że nakładamy krem jeszcze między ułożone już maliny tak aby przyczepić ostatnią warstwę ciasta. Na końcu posypujemy cukrem pudrem i podajemy :)
Wskazówki:
aby śmietana nam się dobrze ubiła, należy schłodzić śmietanę, miskę i widełki od miksera w lodówce lub na krótki czas w zamrażarce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz