czwartek, 9 maja 2013

wloskie farfalle

Cześć :) po długim weekendzie pomyślałam że fajnie będzie wstawić jakiś szybki i łatwy przepis. Czas przygotowania tej pasty jest naprawdę dość szybki no i typowo włoski. Niestety przepraszam za jakość zdjęć ponieważ były robione telefonem :( ale mam nadzieję że dają radę :)



Składniki:

ok. 300 g makaronu, np. farfalle (kokardki) lub penne (rurki)
ok. 500 g piersi z kurczaka
8-10 kawałków suszonych pomidorów w oleju
3-4 czubate łyżki serka mascarpone
1 łyżka oleju z pomidorów
 bazylia i oregano suszone (ja użyłam świeżej bazylii) 
 sól i pieprz



Sposób przygotowywania:
1. Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku, według instrukcji na opakowaniu.

2.W międzyczasie umyte i oczyszczone piersi z kurczaka pokrój w kostkę, posól i popierz, dodaj po łyżeczce ziół i łyżkę oleju z pomidorów i wymieszaj tak, aby wszystkie cząstki mięsa obtoczone były w przyprawach.
 Tak przygotowane mięso wrzuć na rozgrzaną patelnię – nie potrzebujesz więcej tłuszczu do smażenia. 

3.Gdy mięso już lekko się podsmaży dodaj pokrojone drobno suszone pomidory, wymieszaj dokładnie i na małym ogniu podsmażaj dalej, aż kurczak zacznie się złocić. 

4.Z zawartością patelni połącz teraz serek mascarpone, tak by oblepił każdy kawałeczek mięsa.

Odcedź makaron, wrzuć na patelnię i wymieszaj raz jeszcze. Podawaj gorące!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz