Postanowiłam, że wypróbuję przepis Gordona Ramsaya na kotlety wieprzowe z papryką (czyli pork chops with peppers) dodałam jeszcze puree które dobrze się wkomponowało w całość :)
Składniki: (na 2 porcje)
kotlety:
2 kotlety schabowe
Oliwa z oliwy do smażenia
2 ząbki czosnku
Mały bukiet tymianku
Masło
Papryka:
2 czerwone papryki
1 czerwona cebula
Sól morska i świeży czarny pieprz
1 łyżka drobnego cukru
3 łyżki czerwonego octu winnego
1 łyżka oliwy z oliwek
Mały bukiet bazylii, pokrojonych
liści
Puree:
2 -3 średnie ziemniaki
1 łyżka masła
4 łyżki mleka
2 łyżki śmietany 30%
Na początku możemy przygotować sobie
wszystkie składniki tak aby skrócić czas
przyrządzania dzięki naszej początkowej
organizacji ;)
Sposób przygotowywania:
Ziemniaki na
puree obieramy kroimy w kostkę wrzucamy do zimnej osolonej wody i gotujemy.
Paprykę myjemy
i kroimy w paski, cebule obieramy i kroimy w piórka lub w pół talarki. Rozgrzewamy trochę oliwy na patelni,
dodajemy cebule i paprykę. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy cukier i
smażymy na dużym ogniu 4-5 minut.
Dodajemy
następnie ocet. Zmniejszamy ogień, dodajemy łyżkę oliwy z oliwek i smażymy
jeszcze 2-3 minuty. Następnie wrzucamy bazylię i dalej smażymy przez jakiś 30
sekund. Następnie paprykę z patelni przekładamy do miseczki.
Patelnię po
papryce możemy wytrzeć papierowym ręcznikiem i na tej samej patelni będziemy
mogli smażyć kotlety.
Za pomocą
ostrego noża zdejmujemy błonę z góry schabu i delikatnie nacinamy brzeg w
równych odstępach tak by nasz schab się nie zwijał podczas smażenia.
Ponownie
rozgrzewamy patelnię z dodatkiem oliwy. Kładziemy kotlety lekko zmiażdżony
nożem czosnek i tymianek smażymy przez
około 2 minuty z każdej strony ( czas smażenia może się wydłużyć jeśli
schab będzie pokrojony grubiej niż 1cm. ) Pod koniec smażenia dodać 2 łyżki
masła i podlać kotlety rozpuszczonym masłem. Kotlety powinny odpocząć po
zdjęciu z patelni choć przez minutkę.
Wracamy do
ugotowanych ziemniaków które odcedzamy i przekładamy z powrotem do garnka. W
małym rondelku podgrzewamy mleko z masłem tak aby było ciepłe i następnie dodajemy
jeszcze śmietankę 30%, przelewamy do ziemniaków. Wszystko miksujemy na puree. Na koniec jeśli jest taka potrzeba można doprawić
sola i pieprzem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz